nieuws image

Meer drugsdumpingen, maar ook meer productielocaties opgerold in Oost-Nederland

Foto: intervisualstudio.nl

Bron: www.politie.nl

De politie Oost-Nederland rolde in 2023 fors meer drugsproductielocaties op. In de cijfers zijn de productielocaties van synthetische drugs, heroïne en cocaïne meegenomen. In totaal gaat het om 22 locaties over het hele vorige jaar. Ook het aantal afvaldumpingen steeg aanzienlijk naar 41. Reden voor de politie en haar partners om fors in te blijven zetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarbinnen drugscriminaliteit een belangrijk aandachtspunt is.

De cijfers komen uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2023, dat op dinsdag 21 mei werd gepubliceerd. Nog nooit werden in Nederland in één jaar zo veel drugsproductielocaties ontdekt en ontmanteld als in 2023, zo blijkt uit de cijfers: 151 in totaal. Oost-Nederland staat samen met de eenheden Rotterdam en Zeeland West-Brabant in de top drie, mede door de omvang van de eenheid met twee grote provincies: Gelderland en Overijssel.

Productielocaties

Yannick van Veldhoven, portefeuillehouder Ondermijning van de politie Oost-Nederland: ‘We moeten de cijfers wel in het licht zien van een dip tijdens de coronajaren. We merken dat de aantallen in Oost-Nederland nu weer teruggaan naar die van voor de pandemie. We hebben een groot werkgebied en kennen veel landelijk gebied. Criminelen blijven graag onder de radar en daar kan onze eenheid zich voor lenen. Daarom is het goed te zien dat we deze ondermijnende criminaliteit op 22 locaties een halt hebben weten toe te roepen. Uiteindelijk begint alles immers bij de productie van drugs. Zonder productie geen dumpingen of andere uitwassen zoals geweld, intimidatie en verloedering van de leefomgeving. Naast repressie vraagt het ook om een kritische houding richting de (recreatieve) gebruikers van drugs. Zonder vraag immers ook geen productie. Het zijn gebruikers die deze ondermijnende, criminele netwerken uiteindelijk in stand houden.’

Landelijk steeg het aantal meldingen over drugsproductielocaties, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. Het stemt Van Veldhoven tevreden, maar hij doet ook een nadrukkelijk beroep op de inwoners van Oost-Nederland: ‘Zonder tips zijn we nergens. Helemaal in het buitengebied kunnen we de oren en ogen van buurtbewoners goed gebruiken. Melden kan laagdrempelig en zelfs volledig anoniem. Het geeft ons de gelegenheid om een onderzoek te starten. In een zogenoemde heterdaadsituatie mag ook altijd contact mag worden opgenomen via 112. Denk bijvoorbeeld aan een afvaldumping die je ziet plaatsvinden.’

Dumpingen

Het aantal dumpingen van drugsafval steeg in 2023 aanzienlijk in Oost-Nederland. In totaal werden er 41 dumplocaties ontdekt. ‘Het zijn uitwassen van de drugsproductie. Dumpingen zijn lastig te onderzoeken, maar dat neemt niet weg dat we er wel degelijk tijd en energie in stoppen. Neem bijvoorbeeld de aandacht in Opsporing Verzocht onlangs voor een groot aantal dumpingen in onze eenheid. De schade voor mens, dier en milieu is gigantisch. Daarnaast brengt het opruimen van deze dumpingen voor ons als maatschappij flinke kosten met zich mee. Als we de daders achterhalen verhalen we deze kosten op hen’, aldus Van Veldhoven. ‘Echter begint het allemaal bij de productie en geven we daar de hoogste prioriteit aan. We moeten criminele netwerken in de kern raken.’

Herkennen en melden

Het herkennen van signalen door inwoners blijft van groot belang voor de opsporing. Het kan gaan om verloederde panden, verdachte activiteiten of onverklaarbare luxe in de buurt. Drugslabs, opslaglocaties en dumpingen zijn immers levensgevaarlijk.

  • Meer over het herkennen van een drugslab en manieren om een tip door te geven, is hier te vinden.
  • Meer over afvaldumpingen en het hoe te handelen bij aantreffen, is hier te vinden.
  • Meer over hennepkwekerijen, de gevaren en de manieren om informatie met de politie te delen, is hier te vinden.

Naast harddrugs zijn ook het aantal hennepkwekerijen meegenomen in de jaarlijkse, nationale drugscijfers. In de eenheid Oost-Nederland daalt het aantal opgerolde hennepkwekerijen al jaren, net als dit voor alle andere eenheden geldt. Na de eenheid Limburg werden er in Oost-Nederland wel de meeste hennepkwekerijen ontmanteld in 2023: 160 in totaal.

Niet achterover leunen

Er is al met al geen enkele reden om achterover te leunen. ‘De aanpak van ondermijning - met drugscriminaliteit als belangrijke pijler - is als topprioriteit benoemd in Oost-Nederland. Dat is niet voor niets. Met hulp van onze inwoners hopen we ook dit jaar en de komende jaren een vuist te kunnen maken tegen nietsontziende criminelen die onze maatschappij ontwrichten. Zoals eerder gezegd: dat kunnen we niet alleen. Informatie, tips of mogelijke aanknopingspunten? Deel dit altijd. Liever een keer te vaak dan te weinig’, besluit Van Veldhoven.

Reageer op dit artikel

Aanmelden om te reageren